Gravpladsen i Løgumkloster

Find vej til gravpladsen i Løgumkloster.

Kort til gravpladsen i Løgumkloster

Krigsfangegravene har som sådan ikke relation til Sikringsstilling Nord. Placeringen i området på samme tid gør dem dog til en del af områdets 1. verdenskrigshistorie.

Krigsfangegravene i Løgumkloster blev indrettet som gravplads for krigsfanger der døde under en tyfusepidemi i de nærliggende lejre. Der er i dag 71 gravsteder, primært russere samt nogle få franskmænd.   De belgiske fanger er ført til begravelser i hjemlandet.

Mindesmærket

Mindesmærket der står der i dag, afløste et tidligere rejst kort efter krigen. Det var modelleret af en fransk soldat.
Det monument der står i dag, blev afsløret 15. juni 1923. Teksten ”Til minde om soldater, døde i lejren ved Løgumkloster forinden de allierede hæres befriende sejr” er gengivet på monumentet på både russisk, fransk og dansk.

Indvielsen af monumentet ved krigsfangegravene i Løgumkloster 1923

Under indvielsen af gravpladsen i Løgumkloster talte den franske minister Vicomte de Fontenay. Han sluttede sin tale med ordene:
”Sov i fred i denne jord der var Danmarks Elsass. Sov i fred midt blandt denne ædelmodige og taknemmelige befolkning der vil værne om eders grave. Sov i fred i Slesvigs jord, der atter er blevet dansk, takket være de store ofre der blev bragt. Med smerte og ærefrygt bøjer vi hovedet dybt foran eders grave, for I hører til dem der ved eders offer frelste verdensfreden, gav Elsass til Frankrig og Slesvig tilbage til Danmark. Danske venner, Frankrig betror eder sine døde”.

Billeder 2014